ARTICLE

GUANGZHOU,CHINA

 

Di China, selain Beijing, Shanghai dan Xian, Guangzhou adalah destinasi yang boleh anda lawati. Jika dahulu Guangzhou adalah sekadar sebuah perkampungan tapi sekarang ia adalah sebuah kota perdagangan dan industri terkemuka yang terus berkembang dengan cepat.

Guangzhou merupakan Bandar ketiga terbesar di China selepas Beijing dan Shanghai. Ia juga dikenali dengan nama Canton dan merupakan ibu kota wilayah Guangdong yang terletak di bahagian selatan China. Kedudukan Guangzhou menghadap Laut Selatan di sebelah selatan, membelakangi Delta Sungai Mutiara di sebelah utara, dan terletak berdekatan dengan Shenzhen, Hong Kong dan Macau.

Selain di kenali dengan Bandar kambing, Guangzhou juga dikenali dengan Bandar bunga kerana Bandar ini begitu kaya dengan taman yang hijau dan bunga-bungaan berwarna warni yang dihias cantik sama ada di tamannya atau disepanjang lebuhrayanya.

Dengan populasi lebih 12 juta penduduknya, Guangzhou menjadi kota yang sangat padat.Bagi yang belum tahu, Guangzhou menjadi tumpuan seluruh dunia sebagai sebuah pusat pemborong barangan. Kebanyakan rakyat Malaysia ke Guangzhou untuk memborong barang untuk di niagakan di Malaysia kerana banyak barangan boleh diperolehi dengan murah disini lebih-lebih lagi jika dibeli dengan borong namun tidak dinafikan Guangzhou juga memiliki beberapa destinasi menarik yang boleh dikunjungi antaranya menikmati keindahan malam disepanjang pearl river (Sungai Mutiara), Beriadah di Taman Yue Xiu ,Menara Guangzhou, Guangzhou Ocean World, dan membeli-belah di Beijing Lu , Shangxiajiu Lu, Yide Lu dan Haizhu Square

 

Tempat-tempat menarik di Guangzhou:

1) Pearl River
. Sungai Mutiara atau Pearl River adalah sungai yang ketiga terpanjang di China. Anda akan dibawa menyusuri sungai mutiara ini kira-kira 1 jam. Pada waktu malam, kilauan lampu menerangi bangunan-bangunan pencakar langit yang dapat dilihat di sepanjang sungai ini termasuk Menara Guangzhou. Jambatan-jambatan juga diterangi lampu-lampu yang boleh bertukar warna. Kapal-kapal yang lalu lalang membawa penumpang juga dihiasi dengan lampu. Sememangnya ia adalah tarikan yang paling menarik di bandar ini. Bayaran paling murah untuk menaiki kapal ini ialah 58 Yuan seorang dari Tianzi Wharf.

 

2) Yue Xiu Park
Ia adalah Taman Terbesar di Guangzhou. Taman seluas 868 meter persegi ini terdiri dari tiga buah tasik dan tujuh bukit. Tidak sah jika anda ke Guangzhou tanpa melawat taman ini kerana di taman inilah letaknya patung lima kambing yang menjadi lambang kota Guangzhou, dimana ia terletak di puncak bukit taman ini. Sebelum sampai ke Patung Lima kambing ini, anda perlu menaiki lebih dari seratus anak tangga. Selain menjadi destinasi tumpuan pelancong, taman ini juga menjadi kegemaran penduduk Guangzhou untuk beriadah. Tidak kira pada waktu pagi atau petang, taman ini sangat popular di kalangan remaja untuk berlibur manakala warga emas pula menjadikan taman ini sebagai lokasi untuk melakukan senaman ringan seperti taici.Taman yang penuh kehijauan ini memberi kesegaran dan ketenangan kepada sesiapa sahaja yang mengunjunginya. Kebersihan tamannya juga sangat terjaga. Anda bukan sekadar boleh bersiar-siar ditaman ini untuk menghirup udara yang segar tetapi juga boleh menaiki bot elektrik atau bot yang dikayuh sendiri untuk menikmati keindahan tasiknya. Perkhidmatan tram juga disediakan dengan bayaran 10 Yuan seorang untuk anda melihat sekeliling taman ini. Dalam taman ini juga tersergam Menara Zhenhai atau dikenali juga sebagai Menara Lima Tingkat atau Menara Wanghai. Menara lima tingkat ini juga menjadi daya tarikan jika anda berkunjung ke sini. Ia dibina pada 1380 iaitu zaman Dinasti Qing. suatu masa dulu ia pernah digunakan sebagai menara peninjau atau bangunan pengawal pantai dan menjadi bangunan tertinggi di Guangzhou.Pada tahun1956, menara ini dijadikan Muzium Guangzhou.Terdapat banyak lagi taman-taman lain disekitar Guangzhou.

 

3. Sun Yat-sen Memorial Hall
Satu Patung Sun Yat Sen bersama sebuah dewan besar dibina khas pada tahun 1929 untuk memperingati jasa Sun Yat Sen.

4. Beijing Lu
Beijing Lu atau jalan Beijing merupakan sebuah jalan di mana di kanan-kirinya terdapat kedai-kedai yang menjual berbagai jenis barang. Pakaian wanita, beg tangan, kasut , pakaian lelaki dan aksesori wanita, semuanya ada dijual disini. Jalan ini dibuka khas untuk pejalan-pejalan kaki sahaja. Setiap hari jalan ini dipenuhi oleh rakyat tempatan temasuk pelancong untuk membeli-belah. Pada sebelah malam, jalan ini kelihatan lebih meriah dengan lampu yang berwarna warni.

5. Masjid Huaisheng
Masjid ini telah dibina pada awal zaman Dinasti Tang. Masjid yang dikenali juga Masjid Rumah Api,merupakan salah sebuah antara 4 buah masjid yang paling awal dibina di China selepas agama Islam disebarkan di China.Ia terletak di Guangta Lu dan memiliki seni bina masjid yang menggabungkan unsur klasik China dan Ciri-ciri arab serta berkeluasan kira-kira 3,200 meter persegi.

6. Shangxiajiu Lu
Jalan ini juga sangat popular dan paling sibuk di Guangzhou. Lebih 1000 buah kedai terdapat disini. Sama seperti di Beijing Lu, pelbagai pakaian wanita , lelaki , beg, kasut dan aksesori wanita, boleh anda dapatkan disini Cuma laluan pejalan kaki di Shangxiajiu Lu lebih panjang dari Beijing Lu. Malah kebanyakan barang yang dijual lebih murah.

7. Menara Canton (Guangzhou Tower) / Guangzhou Opera House / Muzium Guangdong
Menara Canton atau Canton Tower mula beroperasi pada 29 September 2010 pada pembukaan Asian Games 2010. Menara yang dulunya disebut Guangzhou TV Tower merupakan menara Tv tertinggi di dunia, menggantikan CN Tower (553 m) di Kanada. Ia juga merupakan bangunan tertinggi di Cina dan Asia Timur, Malam membuat menara Canton menjadi istimewa. Menara setinggi 610 meter ini akan mengeluarkan pelbagai cahaya warna-warni yang indah.Tidak jauh dari Menara Canton, anda boleh ke Guangzhou Opera House, satu lagi tarikan baru di Guangzhou. Ia telah dibuka pada awal tahun 2011. Senibina bangunannya sangat unik dan menjadi pusat pengembangan kebudayaan Guangzhou. Di lokasi berdekatan, anda juga boleh mengunjungi Muzium Guangdong, Perpustakaan Guangzhou, Huacheng Square dan Liede Bridge(jambatan Liede). Semua destinasi menarik ini terletak di New Zhujiang Town atau Bandar Baru Zhujiang.

 

8 . Makam Saad bin Abi Waqas
Saad bin Abi Waqas adalah bapa saudara Nabi Muhammad s.aw yang datang ke Negara China untuk menyebarkan agama islam. Makamnya terletak di daerah YueXiu. Selain Makam, terdapat juga sebuah masjid disini yang di beri nama Masjid Saad Bin Abi Waqas.

.

9. Guangzhou Ocean World & Zoo
Bila anda melawat ke Zoo Guangzhou, jangan lupa singgah ke Taman laut Guangzhou (Guangzhou Ocean World) kerana taman laut terletak di sebelah utara Zoo. Disini pelbagai jenis ikan yang boleh anda lihat. Bayaran masuk ke taman laut ini dan Zoo adalah 1oo Yuan seorang dewasa atau 60 yuan untuk kanak-kanak.

10. Lingnan Impression Garden
Ia juga merupakan destinasi sekitar Guangzhou yang boleh anda lawati. Dalam hanya satu hari di sana, anda boleh melihat bangunan-bangunan tradisional masyarakat Cina Guangzhou, ukiran kayu, potongan kertas, seramik Shiwan dan memakai kostum Lingnan. Kawasan ini dulunya dikenali sebagai Universiti City Museum dan tanpa dikenakan sebarang bayaran masuk tetapi setelah diubahsuai, kini bayaran masuk yang dikenakan ialah 45RMB seorang.

 

Makanan Halal di Guangzhou
1) Restoran Nur Bustan Guangzhou terletak berhadapan masjid Huaisheng.
2) Salam Harbor, Sayuanli
3) Restoran Abdullah, Sayuanli

 

 

PENGANGKUTAN DI GUANGZHOU
Guangzhou mempunyai satu sistem pengangkutan yang baik dan tersebar ke seluruh negara dan juga dunia. Ia mempunyai penerbangan kerap ke Singapura, Kuala Lumpur, Bangkok, Seoul, Hanoi, Tokyo, Sydney, Amsterdam dan Paris, dan sebagainya. Jika anda sudah berada di China, pelbagai kenderaan yang boleh memudahkan perjalanan anda  dari Guangzhou, termasuk pesawat , kereta api, bas dan kapal-kapal jarak jauh. Pengangkutan bandar adalah baik kerana jalan perancangan teratur dan maju.

 UDARA
Guangzhou Baiyun International Airport terletak kira-kira 28 kilometer dari pusat bandar Guangzhou. Ia adalah salah satu daripada tiga hab pengangkutan udara paling sibuk di China. Terdapat sebanyak 123 penerbangan di lapangan terbang telah dijadualkan, dan 86 daripada mereka adalah penerbangan domestik antara Guangzhou dan bandaraya-bandaraya utama China seperti Beijing, Shanghai dan Xian. Bandar-bandar utama di seluruh dunia boleh dicapai dalam masa 15 jam dari Guangzhou. Rangkaian penerbangan lapangan terbang meliputi Selatan dan negara-negara Asia Tenggara termasuk Vietnam, Laos, Burma, India, Singapura, Malaysia dan Indonesia. Di samping itu, terdapat penerbangan ke Los Angeles, Paris, Amsterdam, Melbourne,Sydney,Tokyo,Sould,Lagos.
Guangzhou Baiyun Airport menawarkan sistem pengangkutan darat yang sangat mudah. Sistem ini adalah terdiri daripada teksi, 6 lapangan terbang bas ekspres baris (baris 1, Line2A, Line2B, Line3, Line4 dan Line11), sembilan lapangan terbang perkhidmatan bas ulang-alik (Line5, Line6A, Line6B, Line7A, Line7B, Line8A, Line8B, Line9 dan line10), dan bas antara lapangan terbang yang kerap antara Guangzhou dan bandar-bandar lain di Guangdong Privince. Selain itu, garis aiport kereta bawah tanah adalah di bawah pembinaan. Menjelang September 2010, ia akan mula beroperasi

 KERETA API
Guangzhou mempunyai tiga stesen keretapi yang mengendalikan pengangkutan penumpang. Guangzhou Railway Station di Huanshi Road adalah salah satu yang terbesar dan yang terpenting, operasi keretapi antara Guangzhou dan Beijing, Wuhan, Nanjing, Chengdu, Chongqing, Xian, Lhasa dan banyak bandar-bandar China yang lain. Guangzhou East Railway Station (Stesen Keretapi Tianhe) menyediakan keretapi dari Guangzhou ke Hong Kong dan kereta api ini kerap bergerak  antara Guangzhou dan Shenzhen. Guangzhou Utara Railway Station di Huadu Daerah adalah sebuah stesen kecil terutamanya yang menguruskan keretapi laju antara Guangzhou dan Wuhan.
.

  BAS JANGKA MASA PANJANG
Guangzhou mempunyai sistem lebuh mudah terpancar dari pusat bandar ke bandar-bandar di seluruh negara terutamanya bandar-bandar di dalam dan sekitar Wilayah Guangdong. Kini, terdapat hampir 20 stesen bas jarak jauh yang terbesar di Guangzhou iaitu Stesen Bas Wilayah, Guangzhou Station, Fangcun Bus Station, Stesen Bas Tianhe dan Stesen Bas Selatan Yuexiu.

 

 KAPAL
Guangzhou adalah salah satu daripada 10 bandar-bandar pelabuhan yang paling terkenal di China. Guangzhou Port dibuat dan Pelabuhan Humen, Xinsha Pelabuhan, Pelabuhan Huangpu telah dibina. Laluan kapal membawa kepada lebih 100 pelabuhan domestik dan lebih 300 pelabuhan asing. Beberapa pelabuhan Guangzhou menyediakan perkhidmatan pengangkutan penumpang. Panyu Lianhuashan Port menyediakan pelapik penumpang berkelajuan tinggi antara Guangzhou dan Hong Kong . Pelabuhan Huangpu menawarkan kapal Pelabuhan Xiuying, Haikou.

 

TARIKAN PELANCONG DI GUANGZHOU

 1. GUANGZHOU ZOO
 2. Bright Filial Piet Temple
 3. Museum of Nanyue King
 4. Chen Ancestral Shrine
 5. Temple of the Six Banyan Trees
 6. Yuexiu Park
 7. Sun Yat Sen Memorial Hall
 8. Canton Tower
 9. Kaiping Diaolou and Villages
 10. Nanling National Forest Park
 11. Guangzhou Huaisheng Mosque
 12. Guangzhou Chimelong Holiday Resort
 13. Guangzhou Opera House
 14. Shamian Island
 15. Night Cruise along the Pearl River
 16. White Clouds Mountain

 

 

CANTON FAIR
Canton fair merupakan pesta pameran perdagangan yang di adakan dua tahun sekali di Guangzhou setiap musim bunga dan luruh sejak tahun 1957.Ia nya mempunyai pelbagai produk yang dipamerkan dari pada pemborong atau pembekal di china dan di luar  Negara.  Pelbagai tawaran yang di tawarkan kepada pengunjung untuk mendapatkan produk secara borong. Ianya merupakan tradisi dan sebagai peristiwa penting perhubungan antarabangsa yang komprehensif.

 

TARIKAN PELANCONG DI GUANGZHOU YANG POPULAR
PEARL RIVER CRUISE

 

WHITE CLOUD MOUNTAIN

 

OVERSEAS CHINESE VILLAGE

 

                            

XINJIANG MUSLIM RESTAURANT

 

HAIZHU SQUARE WHOLESALE MARKET

 

 

SHAMIAN ISLAND

 

 

PLAZA-PLAZA BORONG DI CHINA

GUANGZHOU EURO COMMERCIAL PLAZA SHOES CITY

Guangzhou EuroCommercial Shoes City Plaza adalah pusat yang terkenal mengedarkan jualan kasut di Wilayah Guangdong, China.Terutamanya bagi yang menguruskan perniagaan kasut dan produk kulit di rumah dan di luar negara.

GZ-EuroShoeCity mengambil kesempatan membuka industri memborong kasut dari Guangzhou China telah menarik minat pengeluar kasut dari seluruh dunia. Oleh itu, banyak syarikat memborong kasut telah dibina disini. Bandar Euro-Kasut telah memenangi kedudukan yang baik di kalangan pelanggan dengan melengkapkan institusi pengurusan yang sempurna dan berkualiti tinggi, keselamatan yang ketat dan sistem pengurusan memadam kebakaran dan satu pasukan pengangkutan yang berkhidmat. Dengan cara ini, EuroShoeCity telah membantu agen untuk mencapai kejayaan yang lebih tanpa keluar dari pejabat mereka.Ia telah diberikan gelaran "pasaran yang bertamadun daripada GuangdongProvince

GUANGDONG CHILDREN’S MATERNAL AND INFANT  PRODUCT PLAZA

Produk kanak-kanak ibu dan bayi Plaza Guangdong  terletak di daerah Zhong Shan Ba Road, Li Wan. Ia merupakan francais pertama di Guangzhou `Pasaran Borong  Produk Bayi Wanita. hampir 10,000 meter persegi, lebih daripada 300 kedai beroperasi produk ibu, bayi dan kanak-kanak, Lapisan 3 di pusat membeli belah ialah Jualan Terbuka. Hampir 5,000 pengilang dan pengedar produk China, Hong Kong dan Taiwan. Plaza borong kanak-kanak, ibu dan bekalan bayi  yang paling profesional , terdapat lebih daripada 500 gerai di kedai-kedai dan kilang mempunyai lebih daripada 5,000 produk berjenama. Ianya Menarik pedagang dari seluruh negara serta Rusia, Asia Tenggara dan Eropah pelanggan, urusan perniagaan yang kerap. jualan tahunan lebih daripada 10 bilion RMB

 

GUANGZHOU MARKET
Pasaran Guangzhou adalah yang paling berwarna-warni dan terbaik di China. Anda boleh mendapatkan apa sahaja yang anda boleh bayangkan pada harga borong dan kurang.
Pasaran Guangzhou telah menganjurkan  kawasan yang luas yang ditetapkan hanya untuk pasaran dan salah satunya dari Hai Zhu Guang Chang Sha Mian Island, di mana anda boleh mendapatkan pelbagai jenis mainan, perabot, cermin mata, barangan kulit,kain, bahan kain, kosmetik, kraf, alat tulis, kasut, pakaian fesyen terkini, jam tangan, bahagian motosikal ganti, elektronik, telefon bimbit, aksesori komputer, kamera digital dan juga makanan kering, ubat tradisional, haiwan peliharaan dan banyak lagi.

 

GUANGZHOU MARKET LIST

 

1) SHOES WHOLESALE
MARKET

 

Pasaran Kasut di Guangzhou adalah banyak, di mana anda boleh mencari kasut kegemaran anda dengan julat harga yang berbeza. kasut gred tinggi di barat Huanshi Road, Jiefang Road dan Ziyuangang yang lebih rendah. Kebanyakan mereka berurusan dengan maklumat tambahan berikutan dengan perniagaan borong akan membantu anda untuk membuat pembelian.

 

 

NEW CONTINENT FOOTWARE PLAZA

 

Jalan Zhan Xi di Guangzhou menjadi tuan rumah asas borong terbesar di China dengan pengedaran kasut dan bahan berkaitan untuk membuat kasut, disertai oleh peniaga Shoals dan pengedar yang khusus dalam produk kasut. Benua Kasut Plaza baru yang terletak di lokasi  utama di jalan ini, meliputi kawasan seluas 3,000 meter persegi, dan bersebelahan dengan Guangzhou Railway Station, Stesen Bas, BaiyunAirPort dan seterusnya menikmati kemudahan lalu lintas . Oleh itu, kawasan lebih ideal untuk peniaga dan pengedar kasut.
Industri: kasut tumit tinggi, kasut tumit rata, kasut sukan, kasut kulit, kasut kain, kasut kalis air,selipar bagi lelaki dan wanita

 

 

GUANGZHOU EUROCOMMERCIAL PLAZA SHOES CITY

 

Guangzhou EuroCommercial Shoes City Plaza adalah pusat yang terkenal mengedarkan jualan kasut di Wilayah Guangdong, China .Terutamanya yang menguruskan perniagaan kasut dan produk kulit di rumah dan-EuroShoeCity luar negara .GZ mengambil kesempatan daripada pasaran matang khususnya dengan pasaran borong di Guangzhou untuk industri kasut dan menarik pengeluar kasut yang terkenal dari seluruh dunia.
Bandar Euro-Shoes City telah memenangi kedudukan yang baik di kalangan pelanggan dengan melengkapkan institusi pengurusan yang sempurna dan berkualiti tinggi, keselamatan yang ketat dan sistem pengurusan memadam kebakaran dan  satu pasukan pengankutan yang berkhidmat. Dengan cara ini, EuroShoeCity membantu agen untuk mencapai kejayaan yang lebih tanpa keluar dari pejabat mereka. Ia telah diberikan gelaran "pasaran yang bertamadun daripada GuangdongProvince"
Industry: kasut tumit tinggi, kasut tumit rata, kasut sukan, kasut kulit, kasut kain, kasut kalis air,selipar bagi lelaki dan wanita

 

GLOBAL INTERNATIONAL TRADE CENTRE

Global International Trade Centre , juga dikenali sebagai Bu Yun Tian dalam bahasa Cinanya, Ia merupakan industri kasut secaras borong, rundingan perdagangan, pameran, dengan perolehan global dalam pemodenan 1 perniagaan pusat kasut, dilengkapi dengan kemudahan di dunia yang paling mewah tempat membeli-belah dilengkapi dengan peralatan komunikasi pantas, lebih dari 2000 meter persegi
Industry: kasut tumit tinggi, kasut tumit rata, kasut sukan, kasut kulit, kasut kain, kasut kalis air,selipar bagi lelaki dan wanita.


2) GARMENT WHOLESALE MARKET
Terdapat berdozen-dozen pasaran pakaian di Guangzhou yang umumnya mengedar dalam 3 perkara: jalan Zhanxi ialah zon pakaian (di mana pasaran pakaian Baima dan pasaran pakaian borong Liuhuamemberi tumpuan bagi pakaian yang bergred tinggi), Shahe ialah zon pakaian borong (kedua terbesar pasaran borong di Guangzhou, menawarkan pakaian sederhana dan rendah. dan ia telah menarik ramai pembeli domestik dan luar negara seperti tengah-timur dan Afrika disebabkan oleh harga yang rendah), dan Shisanhang ialah pasaran pakaian (berurusan dengan perniagaan pengeksport secara umum dan dengan kuantiti yang besar, yang merupakan keutamaan yang pertama bagi tujuan pembelian).

 

ZHAN XI LU

 

Guangzhou Zhan Xi ialah Pasar Borong Pakaian berhampiran stesen kereta api dan stesen bas Guangzhou. Ia ialah wilayah pusat pakaian pengedaran di Guangzhou dan China Selatan. Ia juga memainkan peranan yang penting dalam pasaran pakaian China. Pasaran pakaian borong Zhan Xi mempunyai banyak pengeluar terkenal yang berprestasi tinggi,. Kebanyakan kedai-kedai, kilang langsung dengan pengeluaran pakaian-pakaian yang berjenama dengan dunia teknologi berkeupayaan untuk menarik  minat pelanggan. seluruh dunia, seperti Amerika Utara, Afrika, Jepun, Korea, Eropah Timur.
Tips Zhan Xi Lu sangat terkenal sebagai Syurga Produk Palsu di Guangzhou. Terdapat banyak jenama palsu yang terkenal seperti pakaian, beg, jam tangan, kasut, telefon mudah alih dan banyak lagi. Warga asing juga datang untuk memborong atau membeli-belah walaupun dengan kuantiti yang kecil untuk  mendapatkan pengalaman menarik di Guangzhou China.
Industri: pakaian, beg, jam tangan, telefon bimbit, pakaian , jaket, skirt, kot.

 

 

BAI MA GARMENT WHOLESALE MARKET

 

Pasaran borong pakaian Baima berhampiran Guangzhou Railway Station, yang terletak di Zhan NAN LU. Pasaran borong pakaian Baima,Gunagzhou adalah pasaran yang terbesar dengan hiasan yang baik dengan padanan yang paling lengkap dan pakaian yang paling baik pengurusan pasarannya di Guangzhou, pasaran pakaian mewah ialan jumlah dagangan yang terbesar. Ia beroperasi lebih daripada 2,000 isi rumah, bukan sahaja di rantau Pearl River Delta, Zhejiang, Fujian dan perusahaan pakaian di seluruh negara, tetapi juga  pengeluar di Hong Kong dan Taiwan. Pasaran borong pakaian Baima mempunyai pasaran pakaian yang bergred tinggi dalam pusat borong, runcit dan pusat pakaian jenama rantaian francais. Ianya terdiri daripada pakaian wanita, lelaki, guaman, pakaian kasual, Costume Tang, baju, jaket, kot dan banyak lagi.Kebanyakkan pakaian di sana mengikut tred terkini. Pasaran dibuka pada Januari 1993, selepas kurang daripada enam bulan, ianya menjadi lebih menonjol dan pesat . dalam pasaran pakaian Guangzhou, reputasi Vaughan telah melonjak ke kedudukan yang terkemuka. Termasuk Heilongjiang, Xinjiang, Inner Mongolia dan Tibet, provinsi 30 dan majlis perbandaran di negara ini, dan wilayah berautonomi kesemua ahli perniagaan telah datang dengan pembelian dalam tahun-tahun kebelakangan ini walaupun melintasi sempadan antarabangsa untuk meresap melalui 5 benua, lalu purata harian puluhan ribu orang, kedua-dua dalam jumlah urus niaga 20 bilion yuan, melebihi 100 juta yuan dalam penilaian pasaran Guangzhou telah menduduki tempat pertama.
TIPS:Produk Pasaran Baima ialah  lebih baik kualiti, harga yang lebih tinggi, kebanyakan jenama asal (jenama cina tempatan)

 

LIU HUA CLOTHES WHOLESALE MARKET

 

Pasar borong Pakaian Liuhua Guangzhou terletak bertentangan dengan stesen kereta api Guangzhou, bersebelahan dengan Terminal Bas Guangzhou. Pasar borong pakaian Liuhua mempunyai 13 pusat pakaian borong, termasuk pusat pakaian Baima, Bubugao, Tian Ma, Xin Da Di dan Fu Li. Pasaran pakaian Liuhua mempunyai 40 bilion RMB jualan setiap tahun .Pasar borong pakaian Liuhua dibuka pada Oktober 1996, maka ianya menjadi perintis industri pakaian. Pasar Borong Pakaian Liuhua adalah lebih daripada 15,000 meter persegi, lebih daripada 1,000 kedai, tempat letak kereta dengan lebih daripada 1,500 meter persegi untuk pengendalian kargo dan penggunaan ruang letak kereta,
Pasaran Pakaian Borong Liuhua yang terletak di dalam GuangzhouCity adalah peralatan yang paling maju, perkhidmatan paling lengkap dan sampingan pakaian yang paling sempurna dalam pasaran borong.
Industry: pakaian wanita, pakaian lelaki, pakaian kanak-kanak, barangan ibu, kot

 


3) FABRIC MARKET


HIGHSUN FABRIC MARKET

Guangzhou Highsun Fabric Market - di mana anda boleh memilih bahan yang anda mahu dan mendapatkan baju , sut perniagaan, alas dan langsir yang anda boleh dapati kebanyakan di negara-negara barat. Anda boleh mendapatkan kain, bahan runcit, dan corak yang mengikut gred dan kualiti yang berbeza.

Tidak seperti Hoi An, di mana hampir setiap kedai menyediakan perkhidmatan penjualan dan menjahit pada masa yang sama, di sini, kebanyakan kedai-kedai adalah khusus untuk menjual kain dan alatan jahitan dengan menjadikan mereka lebih profesional dalam perkhidmatan tertentu. Label-label tempat pengeluaran ditag, serta harga, jadi anda tidak perlu bimbang dengan tawar-menawar, tetapi mereka akan merendahkan harga jika anda membeli dengan kuantiti yang banyak..
Industry: baju, sut perniagaan, alas, langsir, kain

 


ZHONGDA FABRIC MARKET

 

Pasaran Fabrik Zhongda bersama 4 Zon berbeza: Zon Fabrik, zon Bulu, Zon bahan dan Tirai / “hometextile” Zon.Jadi anda boleh mencari pelbagai kain di sana. Anda juga boleh mendapatkan  renda, reben, sulaman, tocang, tali pinggang,butang, papan berlian atau perkakasan yang kecil  di Zhongda Fabric Market. Jadi untuk mengurangkan kos fabrik anda, mengapa tidak cuba mencari  sumber di Zhongda Fabric Market. Terdapat banyak gerai mempamerkan produk mereka,dan lebih banyak persaingan, diskaun harga yang lebih.
"Zhongda Changheng Fabrics & Aksesori Commercial City yang  mengetuai trend fesyen pakaian
Fabrik utama: sutera, kapas, kain berwarna, fabrik untuk pakaian lelaki, satin, kain kimia, fabrik untuk gaun pengantin, jean, lapisan, mewah, dan sebagainya.
Aksesori utama: bulu, paillette, renda, butang, pakaian cap dagang,
Industri: kain, renda, reben, sulaman, tocang, tali pinggang elastik, butang, produk bulu, langsir, barangan tekstil rumah.

 

 

4) LUGGAGE LEATHER MARKET

HUADU SHILING INTERNATIONAL LEATHER CITY

 

 Shiling dibina dan  menjadi pusat barangan kulit dan bahan-bahan untuk mencapai pasaran di seluruh dunia.

Kawasan seluas lebih 230,000 meter persegi, “Shiling (International) Leather City houses” mempunyai 2100 kedai. Lebih daripada 4,000 perusahaan menghasilkan dan perdagangan barangan kulit, serta borong bahan mentah dan bahan sampingan. Ianya menempatkan kira-kira 65.000 pekerja. Pengeluaran tahunan mendahului 230 juta produk kulit, manakala dari segi jumlah jualan, Kulit Shiling City berada di kedudukan teratas.
Hari ini, perdagangan kulit Guangdong membuat separuh daripada jumlah dalam negara. Barangan kulit dari Shiling memainkan peranan utama dalam pasaran Guangzhou. Akaun giliran untuk 60% daripada pasaran Guangdong. Dengan nilai keluaran tahunan melebihi Rmb4.7 bilion (HK $ 4.4 bilion), barangan kulit dari Shiling dijual kepada 25 wilayah tanah besar, bandar dan wilayah autonomi serta Asia Tenggara, Eropah dan Amerika Syarikat.

 

“Shiling Leather City” juga telah ditetapkan oleh “China Leather Industry Association”(CLIA) sebagai salah satu pasaran khusus yang terkemuka dipupuk oleh kerajaan. Lebih-lebih lagi, ia dicalonkan sebagai salah satu daripada lima pasaran utama khusus di Guangdong.

Kira-kira 500,000 pembeli dari seluruh dunia setiap tahun, termasuk Hong Kong, Korea, Itali dan Sepanyol. Jenis transaksi yang berbeza diterima seperti borong, jualan langsung dan tunai pada penghantaran. Beberapa bank-bank tempatan yang beroperasi di Shiling menawarkan perkhidmatan dan sokongan yang diperlukan.

Shiling adalah rumah kepada sebilangan besar jenama barangan kulit terkenal di China, seperti Fansite, Liannu, Beijixiong, Ludasi, Pingguo Wangzi, Jixiang dan feilong. Ejen jenama terkemuka luar negara yang telah menubuhkan pejabat-pejabat di Shiling termasuk Montague dan Buaya. Barangan kulit perusahaan besar-besaran ditubuhkan..
Industry:, bahan kulit, beg, kot, jaket, dompet dan bekas barang yang diperbuat daripada kulit

 

YI SEN LEATHER MARKET

 

Yi Sen Leather Market adalah pasaran kulit yang terbesar di Asia Tenggara pusat. Ia terletak di kawasan pasaran Zi Yuan Gang Leather. Yisen Leather Market mempunyai lebih daripada 300 barangan kulit kedai-kedai dan dewan pameran barangan kulit, ianya berkualiti sederhana,rendah dan tinggi, terutamanya dalam barangan kulit mewah, kumpulan barangan kulit kualiti yang terkenal. Produk-produknya ialah: beg tangan, beg bimbit, beg bahu, beg galas, beg, dan beg pelancongan, tali pinggang, dompet, kasut, kulit logam, kertas dan bahan-bahan lain. Yisen leather Market memenuhi peniaga di bandar ini di seluruh dunia pada produk dan jenis model untuk keperluan yang berbeza setiap bilangan besar produk yang dijual di seluruh China dan di seluruh dunia. Yisen Leather Market mempunyai persekitaran dalaman dan kemudahan yang baik. Selain dari asas perkhidmatan yang cepat dan bernas. Yisen Leather Market menerima pelanggan perdagangan asing,nasihat undang-undang dan lain-lain perkhidmatan perniagaan kualiti, terutamanya bagi pelanggan di seluruh dunia termasuk pembekal import dan eksport, pengangkutan, insurans , penyelesaian antarabangsa dan sebahagian daripada perdagangan perkhidmatan penuh. Yisen Leather Market bersebelahan dengan Stesen Keretapi Guangzhou, dan BaiyunAirport. Pengankutannya mudah dan tidak mempengaruhi alam sekitar.
Industri: beg tangan, beg bimbit, tas bahu, beg galas, beg, dan beg pelancongan, tali pinggang, dompet, kasut, logam kulit, kulit

 


GUANGZHOU BAIYUN WORLD LEATHER TRADING CENTRE

Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre adalah pusat yang moden dengan perdagangan Kulit yang meluas ke antarabangsa. Jabatan kedai pusat 20,000 meter persegi, menara pejabat 10,000 meter persegi. Terdapat juga pusat logistik ,pusat maklumat,pusat data, pusat pameran, pusat reka bentuk, dan banyak lagi. Ianya boleh diakses dengan cepat ke perkhidmatan kewangan, katering dan lain-lain yang komprehensif. Produk kulit mempunyai yang gred berbeza dan Pusat Dagangan Dunia Kulit direka bentuk.Baiyun direka bentuk dengan gaya klasik bangunan seni bina Eropah dan moden, dengan rangkaian lengkap kemudahan sokongan perkhidmatan perniagaan,24-jam dan kehadiran banyak jenama antarabangsa.
Industry: beg, bekas kulit, kot, jaket, barangan kulit

 

 

5) TOY AND GIFTS WHOLESALE

YIDE TOYS & GIFTS WHOLESALE CENTRE

 

Yide Toys & Gifts Wholesale centre ialah pusat borong mainan dan hadiah pertama terbesar di Guangzhou. Selain daripada beratus-ratus Paver tradisional tempatan tepi jalan kecil, kini ianya jug mempunyai 12 bangunan pusat membeli-belah borong secara besar-besaran.
Industri: mewah mainan, mainan plastik, mainan elektrik, barangan kraftangan, barangan hiasan, lampu, aksesori


ONELINK INTERNATIONAL TOY &GIFTS CENTRE

Onelink International Toy & Gifts Centre juga terletak di Perniagaan Borong Jalan Yide Circle,. Ia merupakan sebuah bangunan setinggi 37 tingkat, mempunyai lantai 1-7 pasaran borong dan tingkat-tingkat lain adalah pejabat komersial. Ia menarik lebih daripada 1000 kilang-kilang untuk membukab dan membeli-belah dengan menjual lebih daripada 1,000,000 jenis barangan. Ia menjadi mercu tanda Jalan Yide.
Industri: hiasan, mainan kaca, mainan mewah, barangan kristal, dan barangan kraftangan.

 

 

INTERNATIONAL  TOYS & GIFTS CENTRE

 

Guangzhou International Toys & Gifts Centre telah direka menjadi pusat terbesar kekal di dunia "permainan kanak-kanak dan pertukaran hadiah '. Terletak di Guangzhou Huang Pu International Logistics Park, GITGC adalah sebahagian daripada delta Sungai Pearl. Ekonomi disokong oleh rangkaian pengangkutan yang canggih, daerah dikaitkan kepada semua kawasan di China dan lebih 100 bandar dan negara-negara di seluruh dunia melalui jalan rayadan rel. GITGC meliputi kawasan seluas jumlah sebanyak 400,000 meter persegi dan telah diperintahkan jumlah pelaburan sebanyak RMB1.5 bilion. Ia bertujuan untuk menjadi rumah kepada pengilang terkenal bahawa bekalan mainan, hadiahdan kraftangan. Dilengkapi dengan pameran besar-besaran dan pusat perdagangan, pusat penyelidikan dan pembangunan, pusat perniagaan, dan taman tema, GITGC menjadi tol terbesar pameran kekal untuk mainan dan hadiah di dunia.
Industri: mainan elektrik, mainan plastik, barangan hadiah, kraftangan, barangan alat tulis, barang-barang hiasan rumah, aksesori

 

 

 

 

 

 

 


6) CRAFT MARKET

 


XIGUAN ANTIQUE CITY

Xiguan, yang terletak di daerah Liwan adalah tradisi pasaran antik, terkenal di Wilayah Guangdong ataupun di China Selatan. Bandar xiguan Antique, terletak antara Fengyuan Lu dan Lu Longjinxi, pasaran hanya antik yang diluluskan oleh jabatan pengurusan kebudayaan. Di pasar, ianya dikumpul bersama-sama kira-kira 100 kedai di kedua-dua belah budaya sepanjang 500-meter jalan Xiguan.Traditional telah dibuat dan terkenal dengan pengumpul barangan antik yang terutamanya berurusan dengan tembikar lama dan porselin, skrip terkenal dan lukisan sepanjang zaman, empat khazanah kajian tradisional dan artikel jed semuanya ditemui di sini. Tidak semua antik yang ada salinan asal, jadi ia akan mencabar kebolehan untuk menilai anda. Selain itu, pameran, mesyuarat penilaian dan lelongan yang diadakan dari semasa ke semasa.
Industri: kraftangan, writtings, jades, porselin, potte

 

YUANSHENG CRAFT MARKET

 

Pusat mengumpul dan mengedarkan kraf terbesar di China Selatan adalah Kraf Pasaran Yuansheng Craft Market yang terletak di Yuansheng Street Daihe Lu antara Kangwang Lu dan Wenchangbei Lu, jiran pada Xiajiu Lu Shopping Street dan Hualin Jade Street. Hampir 1000 kedai berdiri di atas kedua-dua belah jalan 1000 meter dengan kraf yang disediakan. Selain itu, semua kedai adalah direka dengan gaya Xiguan tradisional. Pasaran menarik minat kira-kira 10,000 pelanggan domestik dari luar negara setiap hari. Ia bukan sahaja pasaran kraf yang berurusan dengan tembikar, porselin dan jed, tetapi ia juga adalah pasaran pertukaran terbesar antara Guangdong, Macau dan Hong Kong untuk barangan antik dan kraftangan antik tiruan.
 Industri: kraftangan, writtings, jades, porselin, tembikar.

 

7) BEAUTY & COSMETIC MARKET

 

Guangzhou adalah pusat transaksi kosmetik di China. Transaksi tahunan kosmetik kecantikan menyumbang lebih daripada 40% daripada negara ini. Pada masa ini, Guangzhou BeautyExchange Center ialah pasaran borong yang paling terkenal untuk produk-produk kecantikan kosmetik di Guangzhou.
“Guangzhou Beauty Exchange Centre” terletak di Guang Yuan West Rd. Antara pertukaran “Guangzhou Railway Station” dan “Guangzhou Bai Yun International airport”.Ianya terdapat lebih daripada 400 kosmetik antarabangsa terkenal dengan kilang-kilang di pasaran
Produk utama: Peralatan Kecantikan & Aksesori, Aksesori & Peralatan Salon Kecantikan, Kosmetik & Produk Penjagaan Kulit, Pembungkusan Kosmetik, Dandanan Diri & Peralatan Penjagaan Diri, Aksesori Fesyen (Barangan Perjalanan termasuk & Beg), Kesihatan & Penjagaan Perubatan,

 

8) ELECTRONIC MARKET

 

XICHENG ELECTRONIC APPLIANCE CENTRE

1. Xicheng Commercial Electric Appliances Centre
2. Xicheng Electric Appliances Centre
produk:
Pelbagai peralatan elektrik termasuk set TV, pemain DVD dan produk audio.
Kedua-duanya adalah sebenarnya pasaran runcit yang mempunyai semua peringkat peralatan elektrik, termasuk jenama yang paling besar. Walau bagaimanapun, harga ahli perniagaan mangatakan dalam pasaran seperti ini biasanya agak fleksibel, anda boleh menggunakan kemahiran tawar-menawar dan ianya dapat menjimatkan anda untuk mendapatkan harga dengan lebih rendah.
Industri: set TV, pemain DVD, produk audio, telefon, kamera, cumputers, perkakas elektrik, peranti radio, produk digital

 

 

HAEINSA ELECTRICAL CENTRE

 

Pusat haeinsa elektrik dibuka pada bulan September 1991, Guangzhou City merupakan pasaran peralatan profesional pertama, beroperasi setiap hari dari pukul 9:30 pagi hingga 6.30 petang, pusat membeli-belah yang beroperasi di pelbagai perkakas domestik dan nama jenama elektrik, sehingga lebih daripada 1000 jenis..

Kawasan perniagaan dibahagikan kepada empat bidang utama: Lama Bidang: kategori barangan termasuk peti sejuk, mesin basuh, penghawa dingin,pemanas air, dan sebagainya, ianya merangkumi juga produk radio, telefon bimbit, alat ganti dan lain-lain peranti penguatan; bidang baru: bahagian yang kebanyakannya terlibat dalam audio, kategori video, TV LCD, telefon bimbit, produk digital dan barangan elektrik yang lain. Bidang kedua: Pertembungan kedai untuk peralatan elektrik. Terdapat pelbagai kedai audio berjenama, telefon bimbit, produk digital, mainan elektrik, pemantauan peralatan keselamatan. Kedua, tingkat ketiga: perniagaan utama adalah komputer, kategori permainan video, pencetak dan bekalan pejabat yang lain.

Haeinsa Electric Center sudah beroperasi selama hampir 20 tahun. Pengalaman dalam pembangunan elektrik, dapat mematuhi konsep "bekerja sendiri, dan menyeragamkan pengurusan", telah di pinggirkan.
Industry: peti ais, mesin basuh, penghawa dingin, pemanas air, produk radio, telefon bimbit, peranti penguatan, audio, vedio, TV LCD, produk elektrik.

9) GLASSES WHOLESALE MARKET

GUANGZHOU GLASS CITY

Produk utama:
Ianya terkenal dengan produk berjenama seperti cermin mata, bingkai cermin mata, mesin memproses cermin mata, dan lain-lain.
Pengenalan:
Guangzhou Glass City yang terletak di pusat bandar raya Guangzhou, bersebelahan dengan Guangzhou Metro Line 1, Guangzhou Railway Station, Lapangan Terbang Baiyun di Guangzhou. Guangzhou City merupakan pasaran terbesar cermin mata profesional di China Selatan, dan mempunyai pengaruh di Asia Tenggara, Eropah dan Amerika semua di seluruh dunia.

 

10) GUANGZHOU OTHERS MARKET

 

GUANGZHOU WATCH MARKET

 

Guangzhou Watch Market adalah pusat perdagangan jam tangan yang terbesar di China. Walaupun di dunia. Ia telah beroperasi lebih daripada 20 tahun sejak 1987. Ia menjadi pasaran perdagangan jam tangan yang paling penting di China dan di seluruh dunia. Terdapat beribu-ribu pemborong jam berjenama, kelengkapan jam tangan dan aksesori dari pengilang, pembekal jam tangan terkenal dan berkualiti tinggi.

 

Terdapat lebih dari 3000 syarikat terlibat dalam perniagaan borong jam tangan, kelengkapan jam tangan dan aksesori jam tangan di pasaran Guangzhou.. Sebahagian daripada mereka adalah pengeluar terkenal dari China dan di seluruh dunia. Anda boleh mencari kelengkapan rakyat di Dataran Merdeka kerana kos yang ditawarkan rendah, syarikat-syarikat Pengangkutan Antarabangsa, syarikat Import dan Eksport dan keupayaan lalu lintas yang maju. Semua syarat-syarat ini membekalkan kesempatan untuk pembangunan pasaran. Dalam pasaran ini, terdapat gaya, reka bentuk terbaru dan harga yang terbaik. Ia adalah jam tangan yang optimum dalam pasaran didunia.

Tips: Anda boleh mencari jam tangan terkenal didunia di Zhan Xi Watch Wholesale Market
Industri: jam tangan, kelengkapan jam tangan, aksesori jam tangan, hiasan jam tangan.

 

 


GUANGZHOU SHONGNAN MOTORCYCLE PARTS MERKET

Guangzhou Songnan Motorcycle Market berada di kedudukan ketiga di dunia dan nombor1 di China. Iamya ditempatkan di kawasan pusat pengedaran emas automobil bahagian, timur Zengcha jalan di Luochongwei, Guangzhou.

Pasaran ini meliputi kawasan lebih daripada 10 ribu meter persegi dan lebih daripada 100 ejen jualan, yang pakar dalam bahagian motosikal dan barang-barang dan ada juga yang jabatan jualan pengilang.

Pasarannya kaya dengan pelbagai jenis barang dan terdapat banyak bekalan barangan. Songnan Motorcycle Parts Market adalah tempat yang digemari bagi pelancong asing untuk membeli bahagian-bahagian motosikal dan artikel.
Industri: bahagian motosikal, alat ganti, bahagian jentera, aksesori.

 

PLACES OF INTEREST IN SHENZHEN, CHINA

1. LoWu Commercial City, bagi Anda yang suka berbelanja di ITC Mangga Dua atau di tempat-tempat grosir lainnya, tentunya Anda tidak akan bingung berada di tempat ini. Terdiri dari lima lantai dan memiliki kurang lebih 700 kedai yang menjual beg tangan, pakaian, kasut, aksesori, perhiasan sehingga alat-alat elektronik. Di tempat ini dituntut kemahiran Anda dalam tawar menawar.

2. Shenzhen Book City, dapatkan buku-buku yang Anda suka di tempat ini! Kedai ini dipercayai sebagai kedai buku terbesar dan terluas di dunia. Bukan hanya buku yang ada di tempat ini, muzik, filem dan produk-produk multimedia yang lain.

3. Windows of the world, taman yang memiliki hampir semua replika bangunan-bangunan terkenal di seluruh dunia dengan perbandingan 1:15. Setiap malam diadakan pertunjukkan tarian tradisional China dan kisah-kisah dari seluruh dunia yang dibawakan oleh ratusan penari.

4. Splendid China & Chinese Folk Culture Villages, terbagi menjadi dua tema. Pertama, miniatur taman China lengkap dengan Bandar larangan, tembok China dan pasukan Terakota seluas 300 ribu meter persegi. Kedua, taman yang berisi 56 rumah yang mewakili 56 suku di China. Diadakan pertunjukan yang menampilkan pertunjukan tari dengan berbagai tema yang spektakuler dari suku-suku tersebut.

 

CHINA FOLK CULTURE VILLAGE


 

Features

Splendid China in Shenzhen is split into two parts. One part is the Folk Culture Village, and the other one is Miniature China. For a quick tour of China in a day, you can see the miniature models of important sites in China in Miniature China and then take a tour
of China's many ethnic groups at the Folk Village. Both sides of the park can be visited with one ticket. The Folk Culture Village features ethnic village settings with people dressed in ethnic costumes, and there are also entertainments such as acrobats and dance and music performances. Whether you are interested in historical buildings, beautiful scenery or exiting culture, Splendid China Folk Village may have something that interests everyone. Both young and old can enjoy great entertainment. In addition, you can sample the cuisine of many different regions. A variety of food booths and restaurants are scattered throughout the park catering to all taste buds and budgets.

Open: 9 to 9 pm. But last entry is about 6 pm.
Price: Adult 120 RMB or 19 USD / Children 60 RMB (April 1, 2011). The ticket includes both
Miniature China and the Folk Culture Village.
Time: A few hours or a day. 

 

WINDOW OF THE WORLD

 

Features

Around the world to see the sights in one day – it is now possible. Shenzhen City in China has a great theme park called “Window of the World” giving you this opportunity. Here you can see around 130 reproductions of some of the famous sights in the world. Along with these reproductions and models, there are rides and special night time entertainment to see. Window of the World is a theme park that is full of replicas of sites all over the world. All the continents are well represented in the 48 hectare or 118 acre park that features stunning replicas of the world’s greatest wonders, historical heritage, and famous scenic sites that are all in a scale ratio of about 1:15 more or less. It might be an educational opportunity to teach kids about the world's historic and important places.

Attractions

As you enter the park, the beautiful Eiffel Tower that is the emblem of France dominates the skyline. It can't be missed, but Europe has a lot more to offer such as Buckingham Palace, the Acropolis, and the Winter Palace in St. Petersburg. There are the Palace of Versailles, Notre Dame Cathedral, the Colosseum in Rome, the Trevi Fountain in Rome and the Leaning Tower of Pisa. But Europe is not all buildings; the majestic Matterhorn Mountain and the mysterious Stonehenge can also be admired. You can also experience relaxing windmills and the colorful tulips of Holland. Then you can walk on to America, Asia, Africa and Australia and watch special performances and entertainment.All the famous sights of America from East Coast to West Coast are also exhibited. You can walk from Manhattan in New York and the Statue of Liberty to totem poles of western America. You can ride rafts down the Grand Canyon. In the mysterious North African region, the Pyramids and the Sphinx can be seen. Do not forget to see the Safari Park before moving on to the Lighthouse of Alexandria.Asia is full of old beautiful historical sites. Take the time to see Ankor Wat, the Taj Mahal and Temple of the Emerald Buddha. Enjoy the famous Mount Fuji of Japan. Witness the Merlion in Singapore, and see the sights that Malaysia and Indonesia are famous for. The Window of the World is not all monuments and landscapes. The park also tries to make sure you can play some games along the way for a small fee. There is an Archery Field where the tourists can learn from the North American Indians how to use a bow. If that doesn’t appeal, take the cable car through the tropical forest or do something totally different and visit the Indoor Alpine Ski Run. Window of the World can offer their visitors 4,000 square meters or an acre of indoor ski slopes. An evening generally ends with a spectacular entertainment show with dance, music and lights as all the artists and performers pull together in one grand show. The show starts at 7:30 every night. During the different festivals and holidays, the park puts on special events. They annually hold the Cherry Festival of Japan and the Indian Cultural Week. They also run special programs during school holidays in the summer, the Chinese National Day and Christmas. Events include a summer International Beer Festival, a Christmas Festival, a Pop Music Festival and a Chinese Spring Festival. If it all seems a bit overwhelming, pick up a map at the entrance to make sure you experience your favorite places. China Highlights can help you customize a tour to visit this sight and other highlights in Shenzhen, or just see our Shenzhen Tours.

 

Important Information

Hours: 9 am to 11:30 pm.
Price: Adult 140 RMB or 21 USD. Some of the shows are extra.
Time: Minimum half a day.
Hire a small cart: you can drive on your own and explore the park.

 

SPLENDID CHINA

 

 

Features
Splendid China Miniature Park theme park and China Folk Culture Village together make up Splendid China Folk Village. They can both be visited with one ticket. In Miniature China, there are models of many places and buildings that China is famous for. So in a way, it is like touring China in a few hours. Perhaps visiting the two theme parks can be used as a quick way to learn about China and the ethnic cultures. Miniature China is a theme park you can visit in Shenzhen in Guangdong Province, and transportation there is relatively fast and easy. Splendid China is a theme park for models of Chinese attractions, and Window of the World across the road is a theme park for attractions around the world. The park is across Shennan Highway from Windows of the World. The park measures about 30 hectares or about 74 acres. Like Window of the World, the models in Splendid China are in a scale of 1:15 more or less. Arriving at the entrance on Shennan Highway, to your right is the Chinese Folk Culture Village and to your left is China Miniature Park (which in fact is not so miniature). The park has been in existence for over 20 years, and it displays scenery and historical architecture that reflect the essence of traditional Chinese culture.

Attractions
To see the models in Splendid China Miniature Park, when you enter the area of the theme park, go left. You'll see that the the area is big, and in order to experience it all there is a miniature train available. The ride will take you past major attractions while saving your legs for the rest of the day. Many visitors are impressed. The park is laid out as a map of China featuring more than 80 of the important and famous sights in a 1:15 ratio. It is beautifully landscaped with trees and flowers around the different monuments. One can enjoy the Great Wall of China, the Temple of Heaven, the Forbidden City, the Three Gorges Dam and the Terracotta Army to mention a few. If you enjoy walking, it is a beautiful walk; but if you want to also visit the Folk Culture Village, the train ride quickly gives you a great overview of Splendid China and allows you to experience many attractions while saving your time and energy to see the Folk Culture Village. An evening generally ends with entertainment shows involving a lot of performers. Some shows depict events in Chinese history such as the attack of Genghis Khan. Other performances are about Chinese culture. Two other theme parks nearby that you can go to are Window of the World across the street and Happy Valley that is about 1 kilometer from the front gate. Happy Valley is a kid's favorite, and it is close enough to walk to. China Highlights can help you customize a tour to visit this sights and other highlights in Shenzhen, or just see our Shenzhen Tours.

 

Important Information
Open: 9 to 9 pm. But last entry is about 6 pm.
Price: Adult 120 RMB or 19 USD / Children 60 RMB (April 1, 2011). The ticket includes both
Miniature China and the Folk Culture Village.
Time: A few hours or a day.

 

XIANHU BOTANIC GARDEN

 

 

Features
Shenzhen Fairy Lake Botanical Garden has long been praised as a haven of peace and harmony, for here grows over 3,000 species of plants in such a Chinese classic garden.

 

Ticket Fare
Full Ticket: 20 Yuan for adults and children over 1.4 meters tall.
Half Ticket: 10 Yuan for children within 1.1-1.4 meters and the senior from 60-69 years old
Free Ticket: Children below 1.1 meters, elders over 70 years old and the disabled
Opening Hours: 6: 00-23: 00

SHENZHEN SHOPPING

 

Shenzhen, a modern and prosperous metropolis, offers tourists great shopping opportunities. The city has excellent shopping choices, such as fashionable and
reasonable clothing, jewelry, seafood, electrical appliance, digital products and furniture.

 

Special Local Products
Local Fruits
Jingui Orange, is a juicy and fleshy fruit that tastes quite fresh and sweet. It is usually grown in Pingshan, Jingui and Malan of Shenzhen.
Sweet peaches produced in Nanshan District, are famous throughout Shenzhen. With a history of more than 70 years, the Nanshan District produces peaches that are large and as sweet as honey.

Lychee, one of the most abundant fruits in Shenzhen, has a rough, red skin. But it is blessed with a white juicy flesh that is quite sweet.

Tai Pang Abalone
As a shellfish, this abalone is mainly produced in the Tai Pang Bay area. It tastes fresh and delicious, but is very expensive. If you want a taste, be sure to bring enough money!


Popular Shopping Centers

Luohu Commercial City

Located in the Luohu District of Shenzhen City, Luohu Commercial City is a seven-story shopping center. It adjoins Shenzhen Railway Station and Luohu Station of the Shenzhen Subway Line 1. This shopping mall is very popular with tourists from Hong Kong as it is near the border. Here, you will find a large variety of inexpensive Chinese replicas of famous brand watches, clothes, shoes, electronics, handbags, etc. Beware of high-pressure sales tactics and scams when choosing your favorite items.

Dongmen Shopping Street

Dongmen Shopping Street is a very popular local shopping destination in the heart of Shenzhen. The locals say, “no visit to Dongmen Shopping Street, no visit to Shenzhen”. The area sits between Luohu and Lychee Parks, and is a short walk from Laojie Station on Line 1 of the Shenzhen metro. Here, you can find a large variety of items, including shoes, clothes, toys, watches, souvenirs, electronics, bubble tea, snacks, etc. Even if you are not going to buy anything, this is a great place to experience the sights, sounds and smells of Shenzhen.

Huaqiangbeilu Electronic goods

The Huaqiangbeilu Electronic Goods market is said to have one of the largest collections of electronic retailers in Asia. There are eight electronic goods markets in this area, and the most famous is the SEG computer market with 72 floors. The first eight floors are packed with dealers for both software and hardware. You can find everything from cutting-edge microchips to $10 imitation iPods. Also remember that Shenzhen is noted for cheats and dishonest operators, so understand the technology that you want if you are looking for a great deal.

 

MUSLIM RESTAURANT AT SHENZHEN CHINA

 1. Zhongfayuan Muslim Restaurant
 2. Muslim Grand Restauran
 3. Xinjiang Restaurant
 4. Tarim River Muslim Restaurant
 5. Xinyue Muslim Restaurant

 

SHENZHEN CLIMATE INFORMATION

 

Shenzhen is located in humid subtropical climate zone. Being only 1 hour from Guangzhou by train, Shenzhen has similar weather with Guangzhou, with wet and scorching summers, mild and sunny winters. Shenzhen has plentiful sunshine and rainfall all year round. The yearly average temperature is 22 °C (72 °F), and the yearly precipitation is 1933 millimeters (76 inches). Most of the Rainfall happens from June to August. Shenzhen is frequented by typhoons, which occur mainly from July to September. The best time to visit Shenzhen is from October till February of the next year. Please have a look at our Shenzhen Tours and choose your time of travel.

 

 

SPRING

Spring is from March to May. The weather is a bit unstable, but it is generally warm and relatively dry. Prepare sweater and light clothes for this season.

SUMMER

Summer is long from June to early-October. It is scorching and wet, with occasional typhoons and frequent afternoon thunderstorms. July and August are the hottest months, with the high temperature sometimes reaching up to 40 °C (104 °F). The average temperature in summer months also hit 34 °C (93 °F). Wear any summer clothes, such as shorts, shirts and skirts, and also sun protection such as hats, sun block and sunglasses. Drink lots of water and avoid going out at noon. Besides drinking water, you can also try drinking the popular local herbal tea. June to August is the rainy season with frequent afternoon showers, while from July to September the city is occasionally hit by typhoons. Bring umbrella while traveling in summer. 

AUTUMN


Autumn is from mid-October to December. It is one of the best times of the year to travel in Shenzhen, with mostly pleasant sunny and cool weather. The average low and high temperature is respectively at 23 °C (75 °F) and 28 °C (83 °F) in October, and 19 °C (67 °F) and 24 °C (76 °F) in November, and 15 °C (60 °F) and 21 °C (70 °F) in December. Prepare a light sweater and a coat is enough, but also a long-sleeve shirt when it is warmer during the day.

 

WINTER

Winter is short from January to February, with mild and dry weather. It is also one of the best times of the year to visit Shenzhen. The average low and high temperature is 14 °C (58 °F) and 19 °C (67 °F) in January, and 15 °C (59 °F) and 19 °C (67 °F) in February. Shirts, a sweater and an overcoat are enough for the winter in Shenzhen.

 

THE UNIQUENESS OF SHENZHEN

 

1) Shenzhen's Unique Getaways

 

 

Chinese Folk Culture Village

China's best tourist attractions are spread out across the country. So how can you pick which one to go to? You don't have to make a tough decision, just head to the Chinese Folk Culture Village near Shenzhen. Here you can see miniatures of almost all of the major tourist attractions in China: The Ming Tombs, the Li River, Lhasa's Potala Palace, the Three Gorges, the Buddha at Leshan, the Mogao Grottoes at Dunhuang, and other attractions can all be seen within the span of a couple hours. The park is over 200,000 square meters and is known for being the first park in China to incorporate various nationalities' folk art, customs and architecture all into one area. Twenty-two minorities are all represented in twenty-five mountain villages that are built on a one-to-one scale. The breadth and depth of Chinese culture is unveiled throughout the year through performances, craft exhibitions, and holiday celebrations. Every year the park hosts activities for holidays including Water Splashing festival, Huoba festival, Xishuangbanna Month, Inner Mongolian Culture Week, among other important events. Because of the expansiveness of the park's cultural offerings and the unique experience tourists have here, the park has been given the honorary title of "the Chinese Folk Museum."

 

 

 

Tickets
Full Price 120 RMB/person
Half Price (children) 60 RMB/person

 

 

 

 

 

 

 

Back
Buy At Wholesale Prices You Will Receive The Profits